Es war wieder Super! (Worldgames 2013)

Worldgames 2013

Prachtig weer bij de start van de Worldgames 2013

Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zo ver. Om stipt 9.00 uur werd het startschot gegeven van de 15e Worldgames of Mountainbiking in Saalbach-Hinterglemm. Met, voor het derde jaar op rij, Die Herpse Linkebäller aan de start. De omstandigheden waren perfect: de hele dag prachtig weer, goede voorbereiding en het materiaal tiptop in orde (al was dat voor FastFreddie wel een huurfiets!). En dus werd er ook direct na het startschot volle bak richting Saalbach gefietst om daar onder luid gejuich van de massaal toegestroomde toeschouwers dwars door het centrum te knallen. Tot dat punt reden Casey No Brakes en Koentador nog samen (Fast Freddie begon aan de wedstrijd  onder het motto “rustig duurt het langst”), maar bij het begin van de eerste klim van de dag nam Koentador meteen een voorsprong op zijn teamgenoot.

Impressie worldgames 2013

Impressie worldgames 2013

Bovenop deze eerste berg waren de verschillen nog vrij klein. Casey bereikte de top slechts een kleine vier minuten na de klimkoning van het stel, Fast Freddie volgde met een achterstand van een kwartiertje. De mannen wisten uit ervaring echter dat de tweede klim, die naar de Ost- en Westgipfel van de Schattberg van een heel andere orde zou zijn. Hier konden verschillen gemaakt worden! En aldus gebeurde ook. Eens te meer bleek dat de blik-op-oneindig-verstand-op-nul-en-trappen-maar-stand Koentador een stuk beter afgaat dan zijn teamgenoten. Op de Ostgipfel was de voorsprong op zijn naaste belager inmiddels opgelopen tot 18 minuten. Na de Ostgipfel volgde nog de relatief korte, maar benenslopende klim naar de Westgipfel om vervolgens de af te dalen over de werkelijk schitterende Hacklbergtrail.

Voor het eerst in drie jaar werd door No Brakes en Koentador de tijdslimiet onder aan de Hacklbergalm gehaald en er werd dan ook meteen doorgereden om de volle tachtig kilometer van de marathon te voltooien. Gelukkig voor de heren was er dit jaar een nieuwe afstand (58 kilometer) toegevoegd, want na eerst een heerlijk stuk met technische klimmetjes en afdalingen te hebben gehad begon de derde grote klim van de dag: De Zwölferkogel! Tot halverwege ging het nog wel, maar omhoogkijkend vanaf de verzorgingspost zagen de Linkebäller alleen maar mensen tergend langzaam naast hun mountainbike omhoog lopen. Zo dus ook uw helden… Alhoewel er zo lang mogelijk op het zadel gezeten bleef, ontkwamen ook Koentador en casey niet aan het feit dat er afgestapt moest worden. De stijgingspercentages in combinatie met een pad bezaaid met losse keien maakte fietsen vrijwel onmogelijk.

Hoogteprofiel Worldgames 2013

Hoogteprofiel Worldgames 2013

Het was op dit punt dat de benen echt pijn begonnen te doen en Koentador alleen nog maar kon denken aan dat grote glas witbier dat bij de finish klaar zou staan. Dus nam hij het besluit om niet de 80km, maar de 58km te rijden. Dat betekende immers vanaf de top van de Zwölferkogel recht naar beneden en op naar de meet. Aldus geschiedde. Ondanks het feit dat hij wel de tijdslimiet voor de 80 had gehaald, stortte de Linkeballer zich langs het 58km parcours naar beneden. Na een afslag gemist te hebben en een stukje extra terug klimmen finishte Koentador dus als eerste Linkeballer in een tijd van 5 uur en 55 minuten. Ongeveer op datzelfde moment kwam Casey aan op de Hintermaisalm waar hij prompt lek reed. Mede hierdoor kwam hij bijna veertig minuten later over de eindstreep.

Fast Freddie, die had gekozen voor de 42 kilometer, was een half uur voor Koentador al de finish gepasseerd. Echter, omdat hij dezelfde afslag had gemist als Koentador (op 1km voor de finish!), maar niet teruggefietst was, had hij een controlepunt gemist en kreeg daarom het hatelijke DNF achter zijn naam in de officiële uitslag. Zijn tijd was ongeveer gelijk aan die van het jaar daarvoor en die wordt dan ook opgenoteerd in de Linkebällerboeken.

De zaterdagavond was het nog lang onrustig in Hinterglemm en genoten de Linkebäller van heerlijk koel bier en muziek van een scheisscoverband (nee, écht!).
Es war wieder Super!!!!

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*