Verslag: Top Cauberg Challenge 2012

Afgelopen weekend stond de Top Cauberg Challenge weer op het programma. Net als vorig jaar paste deze MTB tocht van 60 km door het Zuid-Limburgse heuvelland weer prima in de voorbereiding op de Worldgames die alweer over twee weken gaan plaats hebben. In verband met de aangekondigde hitte werd de reis naar Valkenburg extra vroeg begonnen. Welliswaar met ‘slechts’ tweederde van het Linkbäller team, want zorgenkindje Fast Freddie kampte weer eens met materiaalpech. Onderweg werd op de radio ook nog eens aangekondig dat er in Zuid-Limburg een hitte-record werd verwacht. De borst was dus al vochtig, voordat we deze zelf nat konden maken!

Na de ontvangst met ontbijt(!) en korte uitleg werd er snel gestart. En meteen was duidelijk dat dit een andere editie zou worden dan vorig jaar. Een jaar eerder namelijk was de ontvangst en verzorging ook allemaal prima in orde, maar de bewijzering van de route ronduit dramatisch (zie ook verslag TCC 2011). De bepijling was nu vanaf het begin dik in orde! Ook de route was flink aangepakt en vanaf de eerste meters werd meteen het bos opgezocht. Pittige klimmetjes en technische afdalingen wisselden elkaar in snel tempo af. Prachtige singletracks, klimmen over schotterpaden en hier en daar een stukje asfalt, maakte dat deze editie halverwege die van het jaar daarvoor al ruim overtrof. Ook op de verzorging viel niets af te dingen; Bidons konden op de twee posten gevuld worden met sportdrank, krentebollen, repen, pinda’s, bananen, alles was voldoende voorhanden.

Door de hitte, die steeds meer een rol ging spelen naarmate het later werd, werd de tocht  ook steeds zwaarder. Vooral de de langere beklimmingen waarbij er geen vlekje schaduw te bekennen viel kwamen hard aan. Drinken, héél veel drinken, was het devies en daar werd ook gretig gehoor aan gegeven. Behalve bij de bevoorrading werd onderweg nog één keer halt gehouden om een mountainbiker met lekke band te voorzien van een goede binnenband (hij had er zelf twee bij, maar met een niet passend ventiel!). Jaja, ook de Herpse Linkebäller kunnen best sociaal zijn als ze dat willen! 🙂
Qua hoogtemeters zat het wel goed deze keer. Er werd gefluisterd door deelnemers met GPS dat er zo’n 1200 hoogtemeters inzaten. Niet slecht voor een tocht in Nederland!

Net voor het binnegaan van Valkenburg zaten nog een paar veradelijk steile klimmetjes, zodat er met behoorlijk verzuurde beentjes aan de laatste klim van de dag, de Cauberg, werd begonnen. Eenmaal boven stond er water en een lunchpakket klaar en kon het grote uitzweten beginnen: Het ingenomen water gutste werkelijk direct de adonislichamen aan alle kanten weer uit.
Na een verfrissende douche en een minstens zo verfrissende König Ludwig Weissbier werd er weer huiswaarts gekeerd en kon er teruggekeken worden op een prachtige, maar veel te hete dag en op een MTB tocht die zijn naam dit jaar meer dan waarmaakte: TOP!

Ps. ‘s-avonds ontving Koentador nog een mailtje van de organisatie dat zijn startnummer ook nog in de prijzen was gevallen bij de tombola. Het geluk kon uiteraard niet op!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*